Livsstilsfaktorer som påverkar din biologiska ålder
Målet med att mäta biologisk ålder är att avgöra hur snabbt din kropp åldras. Den biologiska åldern ger information om hur pass mycket skada som har skapats i ditt DNA, dina celler och dina vävnader. Medan du inte kan ändra din faktiska kronologiska ålder, så kan du däremot påverka din biologiska ålder (skadorna i dina celler) över tid genom rätt kost och livsstilsval. Följande livsstilsfaktorer har i den vetenskapliga litteraturen visat sig kunna ha en epigenetisk påverkan Träning Sömn Stress-reducerande aktivitet Låt oss titta lite närmare på var och en av dessa. Träning Träning har en fantastisk förmåga att bromsa…
Förklimakterie, klimakterie och menopaus
Klimakteriets faser Klimakteriet är en naturlig fas i alla kvinnors liv. För många kvinnor kan det bli en väldigt besvärlig tid, en berg och dalbana, med stor påverkan både fysiskt och psykiskt. Med mer kunskap och adekvat hjälp kan kvinnor…
Kost för att förbättra din biologiska ålder och leva frisk länge
Hippokrates (läkekonstens fader) sa många kloka saker redan på 400 talet före Kristus, bland annat ’’låt maten vara din medicin’’. Idag vet vi ännu mer hur sant detta är. Med dagens kunskap om epigenetik, dvs hur miljö och livsstil påverkar…
BIOLOGISK ÅLDER – HUR PÅVERKAR DU DEN?
Först kanske vi ska definiera vad biologisk ålder är. Åldrande är en komplex process, som styrs av en rad faktorer. Två personer med identisk kronologisk ålder, dvs ålder utifrån födelsedatum, kan ha helt olika förväntad livslängd och livskvalité utifrån sin…
Nyttiga frökex för din hälsa och dina hormoner
I flera medier florerar “seed cycling” som en hjälp för att stötta hormonerna under menscykeln. Det finns inga studier där man just studerat “seed cycling” men det finns studier där man tittar på enskilda näringsämnen (som finns i fröna) och…
Har du en autoimmun sjukdom?
Vid en autoimmun sjukdom har immunsystemets förmåga att skilja på det som är ’’icke-främmande’’ och ’’främmande’’ försämrats, vilket gör att det kan börja attackera kroppens egen vävnad. Ditt immunsystem består av ett komplext nätverk av celler, vävnader, organ och kemiska…
Har du magbesvär / IBS?
Normalt ska vi ha avföring dagligen och slippa magbesvär, såsom gaser, smärtor och uppblåst mage. Om så inte är fallet för dig så har du kanske blivit diagnostiserad med IBS (irritable bowel syndrome) och fått kostråd i främsta hand. Det…
Bröstcancer
Har du drabbats av bröstcancer? Du är inte ensam. Bröstcancer är den vanligast förekommande cancerformen bland kvinnor i världen. En kvinnas livstidsexponering för östrogen anses vara en riskfaktor (dvs tidig mensdebut, sen ingång i klimakteriet, inga eller få graviditeter, exponering…
Kronisk stress och hormonbalans
Forskning har visat att vår hormonbalans kan rubbas av många livsstilsfaktorer, såsom näringsintag,2-4 exponering för luftföroreningar,5 och stress.6 Motsatsen gäller också, dvs. att med rätt livsstilsfaktorer kan den hormonella balansen förbättra och kroppens jämnvikt återställas. Hormoner, agerar som budbärare mellan kroppens organ, och…
PMS
Premenstuellt syndrom (PMS) är en av de främsta hälsobesvär som drabbar menstruerande kvinnor, eftersom det ofta är associerat med en mängd olika symptom, både fysiska och psykiska symptom, som påverkar hälsa och livskvalité.1 Studier visar att 75% av kvinnor diagnostiserade…
Varför bör du ta din stress på högsta allvar?
Stress kan ha följande konsekvenser; 1. orsaka hjärtinfarkt, högt blodtryck och hjärtrytmrubbning 2. bidra till att du tappar hår 3. minska dina möjligheter att bli gravid 4. bidra till att din hud blir fet och mer benägen att få akne…